RSS

Еманципация

15 Апр

Ако трябва да обвиня само едно единствено нещо за текущото неблагосъстояние на планетата и народонаселението – еманципацията. Защото и за завиването на видии (?!?), и за правенето на торта е желателно наличието на съответния полов орган. Не защото липсата му прави мисията невъзможна. А точно напротив.

Да, дълбоко вярвам в онзи разказ, че човек трябва да е самоосъзнат и да си е достатъчен, за да намери любовта – за да даде нещо на тази любов, а не да търси вечно нещо да го допълни. Но когато и мъжът, и жената могат всичко, те си стават някак излишни.

Наречете ме старомодна – мъжът е стопанинът на семейството, жената е домакинята. Мъжът се грижи за долните два слоя от пирамидата на Маслоу, жената – за горните два. И заедно творят средния. Мъжът гради и поддържа къщата, жената създава домът и се грижи за него. Всеки си знае „своята територия“, своите задължения, своите отговорности. Знае коя е границата на удовлетворението му.

И когато жената изземе мъжките функции – да носи прехрана, да се грижи за материалното благосъстояние? Границите се размиват. Мъжът губи своята отговорност, своята слава. Става излишен. А жената се затрупва със задължения – децата, къщата, чистенето, готвенето, чаршафите, цветя (домашните любимци). И всичко това след работа. Ако бях мъж, щях да се чувствам безумно ощетен. А тъй като съм жена, искам някой да спаси маникюра ми от чука и отвертката.

И тъй като не знам кой и кога чете това – не, не се отказвам от своята си еманципация. Не бих се отказала да работя.

Смятам само, че  жената трябва да си знае мястото и мъжът ѝ да ѝ го засвидетелства. Смятам, че всеки  трябва да си гледа своята си територия и да поощрява другия в неговата. Да се грижи за човека до себе си по съответния начин.

Това е.

Advertisements
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: