RSS

И това ще мине

12 Май

Това е написано на чашата ми. Подарък от най-специалните хора. Специална изработка за мен по моя молба.

Защото ако „Да живееш в интересни времена“ е китайското проклятие, може би „И това ще мине“ е нечия тайна за спокойствие и щастие.

Понякога гледам чашата и се питам какво може да се обърка – всичко изглежда толкова нормално и подредено – най-обикновени дни, в които хладилникът и коремът са пълни и най-големият проблем са счупен нокът и дразга с колега.

Защо ли го правя?! Когато отговорът идва още преди въпросът да е попил по устните ми. И тогава отново гледам „Знай, че и това ще мине“. И знам, ама не знам как. А то се подрежда – тихо, спокойно и неочаквано.

Дали ако хората знаехме, помнехме всеки миг, че ще има и лоши времена, щяхме да се радваме повече в добрите? Да прекарваме повече време с любимите хора? Да казваме по-често „Обичам те“.

Попитаха ме в какво вярвам. Има ли нещо, което да ми дава отговор на всички въпроси. Да, има – „И това ще мине“. В това вярвам. Не знам как. Но знам, че ще мине, че всичко ще бъде добре за един миг преди отново да се обърка. Да, тази „религия“ не ми дава преки отговори как да постъпя. Но ми дава сили да продължа и чрез собствения си разум да търся решения. От позицията, че всичко ще е добре един ден и собствените ми усилия могат само да помогнат, могат и да са ключови, но и без тях всичко ще се подреди. Може би по-зле. Може би фатално различно. Но c’est la vie.

Читательо, ако четеш, ако си щастлив днес – радвай се на близките си. Радвай се на хората. Наслаждавай се на миговете. И ако прозорците са мръсни, чиниите – в мивката, а дрехите – в коша за пране – нищо. Те ще почакат. А има неща, които няма да чакат – просто ще изчезнат безвъзвратно.

А ако нещо е в ла*на до шия – и това ще мине. Но днес все още има хубаво, въпреки ла*ната. Вземи кофа сладолед/ шоколад. Ако близките ти са живи и здрави. Ако ти си жив и здрав, можеш да видиш слънцето, да ходиш, да се смееш. Защо има дни на болка и на болест.

Може би ако човек помнеше, че някои неща не са вечни. Че животът и здравето са толкова кратки.

Кажи „Обичам те“. Кажи Благодаря. Прегърни и целуни. И подскочи два пъти (или се разходи из стаята). Поеми дълбоко въздух. И почувствай всяка клетка от тялото. Защото можеш. Само защото можеш. Защото може да дойдат дни, в които да не можеш.

И не се карайте (много). Животът е твърде кратък, за да се сърдим дълго. Твърде кратък, за да се обичаме достатъчно.

Знай, че и това ще мине. 

Advertisements
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: