RSS

Човечност

11 Юни

Докато пишех тази статия една дума ми убягваше – ще забележите.  Не можах да се сетя как се казва „онова малко нещо“, което прави хората специални.

Снощи, в просъница вече, ми просветна – казва се „човечност“. Или както някой го употребяват понякога „човещинка“. И знаете ли как ми просветна? Като гледах анимационно детско с мечок (Маша и Медведь). Замислих се, че думата е „говореща“, описателна, сама описва съдържанието – човещина. Това, което отличава човека от другите видове. Това, което го прави специален. Обаче…

Дали сте наблюдавали една тенденция в разните „клюкарници“ (визирам специално Facebook, ама ако щете и 9gag и всякаквите  други). Преливат от всякакви животни, които се прегръщат, чакат стопанина си, помагат си взаимно. Това не е ли точно „човещина“?

Чувствам много силно два потока около себе си (може би така съм си ги избрала). Единият е за човещината. Тя просто „извира“ от него. От статията за петте ракии и държеливият дух на хората, които въпреки възрастта си и че никой няма да забележи, чистят табелата и перат знамето. И чакат обаждане. И въпреки кавгата си, си помагат. От клипчета за доброто и добрината на хората. Вдъхната на всякакви животни и филми. Хората „пищят“ за човечност, търсят я, борят се за нея със зъб и нокти.

И другият поток (предимно информационен) – от него преливат истории за липсите на човечност: за жестокостта на управниците, за безумията на армията срещу бунтовниците, за ужасните тенденции, които се налагат по света. За икономиката и производителите,които, в ламтенето си за „сухо“, буквално погубват човека. За всякаква липса на човечност.

А сега няма да изпадам (в този момент и тази тема) в дискусия за уместността на думата на фона на проявата на животинките, защото имам нещо по-важно да кажа. С цяла отговорност твърдя, че човекът е загубил своята човечност. Изгубил е тази своя толкова характерна черта – да е човечен. Може би всъщност думата не произлиза от „създадено от човека“, а напротив – „човечност – насочено към човека“.

Възнамерявах да не дефинирам думата и да се осланям на възприятията на всеки за еня, но предишното изречение много ми хареса, като го написах и всъщност се явява смислоносещо: човечност – устремеността на човека към човека.
1. Уточнение: Това обобщение не означава „всеки човек на тази земя“ и „цялата човечност“. Напротив, има човечни и свети хора. Означава „масово, тенденциозно“;

2. Доказателство: Самият факт, че публикуваме и се възхищаваме на признаците на човечност. Жадните устни, с които я търсим, та чак я влагаме във филмите, в снимките, във всяка една фантазия. И пръстите, с които публикуваме с тайната мисъл „ех, защо и на нас не ни се случва“.
Ами защото човечността не се случва, тя се твори. От човека (живинката) за човека.

3. Лечението – вглеждането в човека, вниманието към него, към неговите тревоги и неволи. Включително въпреки личните ни болки и неволи.

Advertisements
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: