RSS

Групува динамика

11 Юли

Преди време исках да пиша за това. Но стигнах до това да проверя официалната дефиниция и тъй като не намерих задоволителен отговор, се спрях.
Днес намерих още един аспект и реших д аго споделя. Но първо, както казваше една моя учителка, можеш да използваш всякакви понятия, стига да ги дефинираш. Дефинирам „Групова динамика“ като свойството на група от хора да извършват сходни дейности, водени от сходни интереси. „Група“ е сбор от хора, който може да бъде траен или нетраен, и се е сформирал под влияние на общи интереси.

Та какво исках да разкажа тогава – исках да говоря за случайните групи – сформирани неумишлено, под влиянието на краткотрайни интереси, които се разпадат с изчезване на интереса. Те имат положителна и отрицателна страна:

положителна: можеш лесно да се окажеш „част“ от групата. Тогава извличаш големи дивиденти от съществуването на групата. Това често-често си повтарях, когато се налагаше да пътувам Централна гара – Студентски град. Тази дестинация е претъпкана с хора, особено лятно време, дори късно през нощта. Тогава можеш да извличеш големи ползи от наличието на групата – финансови (от споделеното такси), социални (от завързаните контакти), сигурност (заради това, че си сред много хора) и т.н. В такъв случай групата носи само ползи и отсъствието и е нежелателно.

отрицателно: естествено, когато си извън групата. Имах един (друг) учител. Той казваше, че няма значение дали групата прави най-доброто или не най-доброто. По-доброто за индивида обаче е да е част от групата. Иначе страда. Подкрепям го – индивидът извън групата (особено при наличието ѝ), страда. Например сега всички около мен или се женят, или си правят деца. Почти във всяко семейство/ двойка, която познавам, се случва едно от двете неща. Иска ми се да кажа, че аз просто ставам по-готина. Но това всъщност не е така. И не че много напирам да имам дете или да се женя. Но когато около мен се случва нещо, от което не съм част, то сполучливо ми насажда усещането, че не постъпвам правилно  и пълноценно.

От днес: дадох си сметка, че има и едно второ разделение – когато групата е съзнателно сформирана от интереси, които за цел да запази (хоби, задача, работа, план, проект, нещо си). Тогава освен значението дали си част от групата или не си, се прибавя и едно друго значение – отношението на тази умишлена формация към собствената ти особа.
Днес една група от хора беше склонна да ощети (поне отчасти) собствените си интереси, за да ме защити. Ето, това чувство е страшно благо. Че някой го е грижа. Че някой е склонен да си развали рахатя заради теб.

Като извод (за да завърша статията) – всеки е вълк и е сам за себе си. Но ако някъде се формира група (умишлено или спонтанно), по-добре да си част от нея, освен ако не страдаш от извратена форма на мазохизъм

Advertisements
 

One response to “Групува динамика

 1. Анонимен

  17 август , 2015 at 1:04 am

  Красиво. Искрено.

  Интересното е как се е образувало заглавието, аз бих се объркал, може би за да избегна двусмислие бих написал „динамика на групите“… Но и така е интересно. Разчовърква, приканва към размисъл…

  Ето, и аз съм във временната група – групата на непознати от интернет…

  Най-интересната част от пътуването е самото пътуване…

   

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: