RSS

Мъжът и жената – (полу)интимно

18 Окт

Усмивката му беше неизменната – от средата на едната буза до средата на другата. Скулите леко повдигнати нагоре, а очите пламтящи. Смехът, както винаги, звънлив. Тялото се движеше ритмично и жизнерадостно. Коленете отскачаха високо нагоре, раменете – право изпънати, главата гледаше в хоризонта гордо изправена. С широки и смели движения оставяше впечатление на изключително щастлив и весел мъж… както всеки път.

Но прозорливата и информирана жена можеше да съзре в кратките паузи между две усмивки малките бръчици на умора, които набраздяваха контура около очите. Веждите се отпускаха надолу, устните се прибираха в права и леко тъжна линия. Скулите се изопваха и сякаш губеха цвят и блясък. Торсът запазваше своето гордо и достолепно излъчване. И въпреки това сякаш всяка пора казваше, че нещо не е наред.

Мъжът… най-крехката и ранима структура на тази земя. Мъжът, за когото като малка ме учеха, че е силният пол. Че не трябва да плаче (и дори да скърби). Че трябва да защитава жената, да вдъхва смелост и да бъде упора. Да бъде главата и водачът на семейството, източникът на доходите и решението на проблемите. Мъжът с голямо М – силен и непоклатим. Мъжът, когото бяха учили по същия начин.

Но аз съзрях – съзрях през слоевете хора и маски. Вървях по пътя на познанието понякога сама и изгубена, а понякога водена и напътствана. И накрая намерих извора на познанието.

И разбрах, че мъжът всъщност е крехка – кристална структура. Мъжът гради своя живот на същите тези (остарели, безсмислени и безцелни) идеи. И това скеле е така крехко и нестабилно, че във фините му клетки спокойно се прокрадват множество емоции и слабости и разяждат мъжа отвътре. Понякога го възвеличават – правят от мъжа богоподобно създание – щедро, мъдро и благоразположено към жената. Срещала съм тази страна на Мъжа. Тогава той покровителства жената (не само любимата, а жената като пол, като вид, като явление), закриля, обгрижва от безопасно разстояние, без много да се приближава до нея или границата на „разумното“. Движенията му външно са груби, понякога дори обидни. Но фината и прозорлива жена спокойно може да съзре грижата към нея, вниманието, с което бива щедро дарявана в най-малките и скромни жестове. То не се излизва на потоци, не. По-скоро капе като ситен дъжд – можеш да го усетиш едва когато душата ти е сама и разголена.

Мъжът се превръща в стопанин на дома и/ или душата на жената. Какъвто според моите разбирания трябва и да бъде. Неговата силна мъжка ръка трябва с грижа и внимание да стопанисва дома и душата на жената. Тази мъжка ръка, която толкова рядко е възпята. Тя може да гради и да разрушава, да убива и да пощадява, да дарява и да наранява. И от мъжа зависи да я използва за добро и светло дело. Силната мъжка ръка може да въдвори ред и да зададе посока, да поддържа цялостта и единството и да води напред. Тя с лекота подкрепя и насочва, помага в трудни моменти, щедро дарява със своя съвет.

И освен това същата тази мъжка ръка е крехка и така лесно разрушима. Когато малките емоции нараснат, те разрушават фината кристална структура на мъжката душа. Тогава в душата на мъжа настава смут и колебание, обзема го странно чувство на безсилие. Мъжът не е научен да познава това чувство, той не знае как да се справи с него. Напротив, мъжът е учен да пренебрегва душевните неспокойства, да и погребва дълбоко, да не им се дава. Той знае да бъде силен, но не и как да си позволи някои малки слабости.

Тогава жената трябва да изиграе своята роля на домакиня в дома и душата на мъжа. Каквато според моите разбирания трябва да бъде. Жената, въпреки своята по-крехка физическа природа, носи стоманена сила. Тя ражда, тя къпе и погребва, тя се бори с бедност и болест, тя обучава и образова, тя намира комат хляб, за да нахрани семейството си. На жената природата е отредила тази вътрешна сила и устойчивост – тя е пазител на тайните и тайнствата и само тя може да напътства мъжа. Тя е научена и знае да бъде и силна, и слаба, да се бори и рядко да се отказва, да продължава и да крепи рода и наследниците. Нейната устойчивост трябва да хармонизира мъжката, да я подкрепи и допълни. Вярвам, че само топлата женска гръд (и нямам предвид цици) могат да донесат покой и утеха на мъжа. Само силата и енергията на истинската жена са в състояние да излекуват мъжа, да му помогнат да приеме своята болка и слабост, да ги изживее и да продължи напред.

И когато стане нужда, тя трябва да постъпи точно като него – щедро, внимателно и отдалече да му окаже своята подкрепа. Много внимателно, без въобще да нарани мъжкото самочувствие (дори напротив – и в тези мигове пак трябва да го възвеличи). Жената трябва да води мъжа със завързани очи по пътя на познанието и тайнствата, докато той намери отново себе си, изправи се на крака и приеме своята роля. И това ми се чини най-нормалното и човешко отношение. Както пролетта и есента съпровождат лятото и зимата, когато заякват. Природата ни е определила да бъдем променливи и непостоянни, вървящи по спиралата на живота. Тя ни е отредила и дала един на друг, за да се допълваме и помагаме. Мъжът – стопанинът, и жената – домакинята. Наречете ме старомодна, но по-умен и изчерпателен отговор на мъжката и женската енергия не съм намерила.

И не разказвам всичко това, за да докажа, че съм куку, че ми хлопа дюшамето и не ме слуша главата, че си хапя каишката и получавам факсове. Със сигурност не го разказвам и за да послужи за унижение на някой мъж или за подигравка с мъжката сила – не! Разказвам го, защото съм вдъхновена. Разказвам го с призив и идея моите приятели да се вгледат в мъжа и жената и да открият тази така фина магия, да се насладят. Защото за мен мъжът и жената са точно това – магия, тайнство. Те са един приказен свят, красив свят, който можем да познаваме всеки ден и пак да остане таен.

Advertisements
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: