RSS

Из „дебелите книги“ с уроци за общуването

19 февр.

Ще оставя тази тема без обширен и разгърнат увод, който „обяснява“ колко важно е общуването (качественото общуване). Ще я лиша и от подробности, детайли и тънкости – който се интересува, има тонове „дебели книги“ по темата. Тук ще разгърна само накратко своите виждания за ключовите моменти, които изграждат качественото общуването

 1. Общуването не е за вас – наскоро четох статия с подобно име, която обясняваше как бракът не е за вас, а е заради човекът, за когото се венчавате, децата, семействата, обществото. Е, с общуването е същото . Общуването не е за нас – то е за събеседника (събеседниците). Ако беше за нас, щяхме да водим непрестанни, широки диалози сами със себе си. Накрая щяха да ни сложат съответна диагноза, една бяла риза и после в лечебно заведение. Дори когато искаме съвет, дори когато молим някой да ни изслуша – то пак не е за нас, то е за другия – защото искаме неговата експертиза, неговото мнение, неговото отношение. Не на когото и да било друг, а точно на този човек, нашия събеседник. Когато общувате, винаги носете тази идея в себе си – дори само това ще ви направи по-добри събеседници.
 2. Слушайте и изслушвайте – отделете цялото си внимание на общуването. Слушайте, защото е неприятно да говорите на някого и да срещнете блуждаещият му поглед. Или последния да започне да говори, все едно дори не сте там. И изслушвайте. Едно от най-неприятните неща е да ви прекъснат, докато говорите. А още по-неприятно е непрекъснато да ви прекъсват. И става гадно, когато се налага да направите директна забележка на някого, за можете да се изкажете. Затова не карайте хората да се чувстват така – ако някой говори, изчакайте го да довърши.
  Когато слушате някого внимателно, вниманието ви казва „Ти си важен за мен, това, което казваш, е важно за мен“. Като го прекъснете, все едно казвате „Ти не си важен за мен и това, което казваш, няма никакво значение“. Ще се учудите ли после, ако този човек избягва разговорите с вас? Ако да, вижте пак точка 1.
  Ако е много важно да прекъснете събеседника си, за да му кажете нещо, непременно се извинете за това. Запомнете докъде е стигнал говорещия, кажете своето важно нещо и след това му помогнете да продължи изказването си, като му подскажете докъде е бил.
 3. Чувайте – това не се изчерпва със слушането. Чувайте какво казва събеседникът – какво има предвид? Крие ли се нещо между думите? (Забележка: това не означава да параноясвате и да търсите скрит смисъл във всичко – означава просто да насочите още повече вниманието си към разговора и човека отсреща) От значение е не само какво казва, но и как го казва. Освен, че това ще подобри общуването, то ще ви помогне да научите много повече за отсрещния човек. Чуването може дори да не е свързано със слушането – добрите чуващи могат да се разберат и с един поглед.
  Ще ви дам един пример (а подробно обяснение можете да намерите в Интернет): Вчера замесвах колеги на упражненията в университета – като жест към тях, който те ще ми върнат. Многократно ги попитах да ми кажат – кой групи трябва да взема, в коя зала, от колко часа. Те така и не ми казаха. Пристигам в уреченото време и час (които видях от Интернет) и стаята е заключена. Вдигам телефона, звъня „Ама ние не ти ли казахме“ „Вие не ми казахте нищо“. За слушащите внимателно – много ядосана съм за това.
 4. Пазете егото на събеседника сивече говорих за това.Забравете за „Това (този жест) не е заради вас“, „Всички правят така“, „Е, какво толкова“… Схванахте, нали? Всичко, което ще омаловажи това, за което говори събеседника, е забранено. Дори най-малките думи и жестове. И ако си мислите „Кой прави така“, мога да изброя поименно.
  С такава реплика дълбоко ще нараните егото на събеседника. Най-логичното нещо след това е, че няма да иска повече да ви погледне, какво остава да си говори с вас.
 5. Бранете собственото его – Това, че другият е важен, не означава, че трябва вие да сте маловажни. Бранете и собственото си его, ако някой иска да го стъпче. Не се поставяйте в по-ниска, подчинена и омаловжителна позиция.
 6. Подайте „спасителния пояс“ – понякога в разговор между няколко човека единият се оказва в лоша ситуация – задали са му неудобен въпрос, казал е нещо тъпо. Хора сме,случва се. Опитайте в такава ситуация да извадите човека от неловкото положение. Кажете нещо, което да промени ситуацията. Повярвайте ми, този човек ще ви помни и то с огромна благодарност.
  Аз се сещам веднага за двама такива човека. Единият път говорихме три жени, Едната мацка ме попита „Ама ти да не си харесваш еди-кого-си?“ За стотните от секундата, за които трябваше да отговоря, не можах да преценя дали искам да кажа истината или да излъжа. Тогава се намеси другата жена „Е, че него всеки го харесва. Даже и аз като дойдох, и аз го харесвах…“ И продължи така, докато темата стана безинтересна. Гледах я с най-топли чувства на благодарност.
 7. Точно в целта – познавам хора, които спазват всички гореописани правила. И все пак не са особено приятни за разговор. Защото в отговор на елементарен въпрос вместо „да“ или „не“, те развиват цяла теория (понякога и аз съм от тях). Ако искате да отегчите събеседника си, пробвайте така. Ако искате да сте желан събеседник, концентрирайте изказването си – кажете точно това, което искате, без да изпадате в безсмислени нерелевантни, маловажни подробности. Преди да започнете да говорите, си задайте въпроса „Какво искам да кажа„. Отговорете с едно изречение на ум и после кажете точно това едно изречение.
 8. Забравете диагнозите – шизофрения, комплекси, „аз знам най-много“ – сблъскваме се с тях. И не искаме да си говорим с тях. Хора, които говорят само за да покажат колко са велики, колко много знаят и т.н. Често могат да бъдат уличени в лъжа и незнание. Приказките им не ви помагат да си решите проблемът – те просто доказват колко са велики. Отмъквам лафчето от интернет – Няма значение какво ще кажа, важното е да го кажа последен.  Не го правете – дразнещо и отблъскващо е. Ако не знаете, мълчете. Ако искате похвала – работете. Не плямпайте празнословия.
 9. Кажете го направо – „Ама не е ли очевидно?!?“ – не, не е очевидно. Нещата не се подразбират. Ако не ги кажете, считайте, че никой не ги знае. И обратно – не си мислете, че това, което правите за хората, е това, което те искат: това е вашият избор, а не тяхната молба (освен ако не е по тяхна молба).
 10. Не бъдете в ролята на жертвата – защото така за събеседника ви остава само една роля – на лошия. А никой не иска да бъде лошия?! Този съвет е малко в повече, защото той е валиден най-вече при конфликти. Преди няколко вечери бившата ми (вече) съквартирантка ми обясни как тя толкова внимавала да не ни събуди, а ние въобще не сме я уважавали. Дори и да имах желание да се съобразявам, след този разговор се изпари.

А всички съвети мога да обобщя в един – направете общуването с вас приятно изживяване за останалите. Тогава те ще ви търсят отново и отново да си говорите. Нараните ли и, отегчите ли ги, омаловажите ли ги, не се чудете защо ви избягват.

И последният съвет в рамките на тази статия, който всъщност няма да дам (ще разкажа, но не препоръчвам напълно употребата му). Сигурна съм, че има ред моралисти, които ще счетат това за недостойно, грубо и дори цинично – използвайте жестове. Не само езика на тялото, който да подсили думите. Използвайте жестове – те са „силни“ (думите носят едва 30% от посланието), разбират се веднага, не затормозяват. И могат да спестят много време. Искате да кажете на някого да изчака – вдигната ръка. Да дойде – леко кимване. Пак казвам – внимавайте, че може и да бъде грешно разбран жестът и изтълкуван като неприличен

(Последна редакция – 13.04.2014 – добавена т. „Подайте спасителния пояс“, няколко примера и почернен текста в края на страницата)
(Последна редакция – 13.04.2014 – добавена т. „Подайте спасителния пояс“, няколко примера и почернен текста в края на страницата)
Реклами
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: