RSS

Кутията с дреболийките – съвети за всеки ден

05 мар.

Имам един любим виц:

Мъж, гостувал във Франция, се прибрал в къщи. На вечеря, докато жена му сновяла напред-назад с чинийте той й казал:
– Докато бях във Франция при мадам Мари, за вечеря тя слагаше на масата бяла покривка. Дреболийка, ама страшен кеф!
На следващата вечер жена му се погрижила на масата да е застлана бяла покривка. Мъжът обаче казал:
– Докато бях във Франция при мадам Мари, за вечеря тя пускаше тиха музика. Дреболийка, ама страшен кеф!
На следващата вечер жената застлала бялата покривка и пуснала лека музика. Но мъжът й пак започнал:
– Докато бях във Франция при мадам Мари…
– Чуй ме сега – казала ядосано жената – докато ти беше във Франция при мадам Мари, аз бях на гости при комшията – Мишо! Неговият е с ей толкова по-голям от твоя – дреболийка, ама страшен кеф!

Тази статия няма претенциите за дълбоки размисли, нито за оригиналност. Всъщност тук просто ще събера (и ще продължавам да събирам) съвети, които имам – прочела съм в интернет, научила съм от по-умни от мен хора. Дреболийките, които правят живота цветен. Поради факта, че съм жена, съветите също ще бъдат предимно женски и домакински.

Джентълментство (за да докажа, че са предимно за жени :))

Един от класическите жестове на джентълмена е да подаде палто на дама. И това е прекрасно.

Съвет към мъжете:

Когато подавате палтото, уверете се, че не го държите прекалено високо. Палтото трябва да е на височина максимум лактите на дамата. Когато дамата постави ръце в ръкавите, трябва леко да вдигнете палтото до раменете ѝ.

Съвет към дамите:

Когато приемате палтото, поставете двете си ръце (едновременно или почти едновременно) в ръкавите на палтото и изчакайте кавалерът да ви облече. Не се навеждайте, за да нахлузите палтото, не надявайте първо единия ръкав, а после другия.

Оглеждане (за господата)

ОК,всички го правим. Особено когато някой изглежда „ослепително“ (независимо дали е жена или мъж). Жените (според една книга¹) го правим най-често с периферното зрение. А и мъжете сякаш нямат толкова против да бъдат удостоени с внимание. Докато жените се смущаваме, притесняваме, почваме да се прикриваме (да, подръпваме полата надолу, блузката – нагоре, да се скрием зад нещо), за да спре зяпането. Затова този съвет е насочен към господата.

Ако видите невероятно красива дама, преди да се зазяпате изчакайте да се обърне. Или да погледне в друга посока. Така няма да я смутите с поглед (макар че съществува вероятност да ви забележи с периферното зрение). И се постарайте да не реагирате и да привличате вниманието ѝ (например да застинете на място). Виждала съм мъже, които го правят – невероятно тактично и деликатно, направо да си помислиш, че не ги интересува.

Или един съвет, който няма да дам: акцентирайте на красотата ѝ. Ако е достатъчно позната (и/или сте достатъчно смел), хванете я за ръка и я завъртете бавничко. Жестът трябва да завърши с някой комплимент, оригинален по възможност. (В крайна сметка, не се правим красиви за себе си – искаме да бъдем забелязани и оценени)

Домакинстване

Когато гладите, сипете във водата на ютията няколко капки етерично масло (или парфюм; аз ползвам по 10-тина капки цветно, плодово или екзотично етерично масло) – гладенето се превръща в ароматерапия, а и дрехите миришат по-добре;

Козметика

Всички козметични пособия, които ползвате (четки, гъбички, апликатори), трябва периодично да се почистват с топла вода и сапун. И аз си мислех, че като ги използваме за почистване и слагаме препарати върху тях, са чисти. Но, уви, не е така. Върху четката за зъби се натрупват микроби от устната кухина. Върху гъбата за баня – от кожата. Както и върху четките за грим. Знаете ли, че върху домакинската гъба (и клавиатурата на компютъра) има повече микроби, отколкото върху тоалетна чиния? Ще познаете, че не ви лъжа по това, че почистените пособия стават по-„лъскави“ на допир – преди да бъдат почистени, мазнеят.

Необходимостта от почистване важи и за „производствените“ пособия – четката на спиралата, апликатора на очната линия и пр. Там освен микробите от кожата, се наслоява и от продукта. Когато спиралата започне да сплъстява, почистете я с топла вода и тоалетен сапун. И предвидете купуването на нова :).

Навици (за дамите)

Две неща, задължителни за всяка жена преди лягане, са свалянето на грима и сутиена. Според научни изследвания носенето на сутиен води до увеличаването на риска от рак на гърдата. Понеже ластика, който обхваща подгръдната област, притиска мастните жлези под мишниците. Гримът пък запушва порите. Така  кожата е възпрепятствана от важното за нея възстановяване, което е най-интензивно по време на сън. Ако не сваляте грима преди лягане, това може да доведе до интензивно състаряване на кожата и лош вид.

За свалянето на грима трябва да се използват специални, предназначени за целта, продукти (тоалетно мляко, дегриматор и пр.). След като бъде почистено, лицето трябва да се измие с хладка вода и препарат за измиване на лице (но не тоалетен сапун – сапунът изсушава кожата). Водата почиства дегриматора и свалените с него грим и мръсотия.

Лична хигиена (важи и за дамите, и за господата)

Ето тук имам да кажа най-важното за тази статия: личната хигиена е задължителна. Както пише в любимата ми книга – „Най-силният афродизиак – това са топлата вода и сапунът“. Или иначе речено – не се и надявайте на секс, ако не сте се погрижили за тялото си. Нищо, ама нищо нищо, не може да извини отсъствието на лична хигиена. Може да сте без грим и прическа (за дамите) и без парфюм, но абсолютно задължително трябва да сте с измити зъби, изкъпани и изпрани (и бих добавила – изгладени). Не подлежи на въпрос и коментар!

Препарати за лична хигиена

Както казах, личната хигиена е задължителна. От друга страна, трябва да се внимава да не се прекали. Тялото (косата и кожата) имат свойството естествено да се омазняват, за да предпазват организма. Ако ги премием (с препарати), тялото синтезира повече мазнини, за да навакса.

Решението? Ако трябва да взимаме душ твърде често, в някои от случаите да не се използват тоалетни препарати. За себе си съм определила – косата се мие със шампоан през ден, а тялото – с душ гел по веднъж на ден. През останалото време при нужда се мие само с топла вода.

От личен опит мога да потвърдя, че това е и един от похватите за справяне с мазната коса – да се разреди миенето с шампоан и да се замести с измиване с чиста вода. По този начин хем се поддържа чистият вид на косата, хем не се стимулира омазняването ѝ.

Дължина на вратовръзката (за господа)

Вратовръзката трябва да стига до средата на токата на колана. Не до средата на шкембето!

Поза Градски транспорт

Съжалявам, че ще ви разочаровам, но този път не става дума за секс. На това ме научи сесра ми и откакто ми показа тази „хватка“, стоя здраво стъпила на двата си крака винаги. Когато пътувате в градския транспорт, чакате на опашка и въобще всяка ситуация „на крака“, отпуснете коленете. Стъпете твърдо и устойчиво и на двата крака с ‘меки’ колена. В тази позиция на практика можете да издържите неограничено време – всяка умора се обира от мекотата в коленете. Отпуснете цялото тяло и се наслаждавайте.

Когато става дума за движещ се обект, трябва да се спомене още един трик – винаги заставайте с рамо по посока на движението (странично, не с лице). При тази позиция всички колебания от движението се обират от коленете, без да е необходимо прилагането на каквото и да е усилие.

Поза Аз и телефонът

Прекарването на много време пред техниката (телефон или лаптоп) може да доведе до сериозни и често необратими щети върху тялото. Затова е необходимо да се заеме максимално ергонимична поза. Често когато пишем съобщения на телефона или четем, държим телефона на височината на кръста, прибран към тялото, а главата силно наведена надолу. При тази позиция се изменя естествената извивка на тялото. Възможни решения: телефонът да се държи на височината на гърдите. В този случай обаче умаляват ръцете и позата трябва да се променя. Аз лично се предпочитам друг вариант  – да изтегля ръце максимално напред – променя се ъгълът на четене и съответно наклонът на главата. Моята любима поза е „пичовскат“ – лакти на коленете и цялото тяло изтеглено напред. Други възможни решения: тук³

Колкото до лаптопите – това са мобилни работни компютри: предвидени са за преносимост, не за постоянна работа. Така че при тях просто е невъзможно да има удобна поза. Възможни решения: докинг станция, клавиатира с мишка и повдигнат плот за компютъра, допълнителен монитор… При всички положения целта е: крака, стъпили изцяло на пода, свити под ъгъл от 90 градуса в коленете и ханша; ръце – подпряни поне до половината на бюрото, китки прави, без никакви извивки, лакти 90 градуса; гръб прав, отпуснат, шия права, погледът гледа направо, на височината на очите. Повече: тук² и тук⁴

¹ Войната за вечно вдигнатия капак на тоалетната чиния – Алън и Барбара Пийз
²https://youtu.be/eunr6or42YM
³https://youtu.be/TGx8yfiNvzk
⁴https://youtu.be/4FBMWGGJMbY

(последно обновена: 06.08.2014. Добавени точки: лична хигиена  и препарати за лична хигиена)
(последно обновена: 13.08.2014. Добавени точки: оглеждане и дължината на вратовръзката)
(последно обновена: 27.11.2015. Добавени точки: поза градски транспорт и поза телефон)

Реклами
 

One response to “Кутията с дреболийките – съвети за всеки ден

  1. vessigeorgieva

    6 август , 2014 at 10:39 pm

    Reblogged this on Lingua optimum pessimum.

     

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: