RSS

Дивергенти (Филм)

29 Март

Дивергенти е симпатична американска продукция, която излиза извън стандартните теми. Дивергенти е разказ за приликите и разликите между хората, за статуквото, за рамките и тези, които излизат извън тях. 

Разказът ни води някъде след световна война. Светът е почти заличен, разделен. Пренасяме в един „град“ – самоуправляваща се, неголяма единица, откъсната от всичко останало (ако има такова). Вътре в града населението е разделено на 5 касти – безстрашни, прями, миротворци, ерудити, аскети. Всеки човек принадлежи към една каста и (почти) няма връзка с останалите. Всяка каста има своя характеристика и роля. Това разделение поддържа мира.

И в тези касти, скрито от останалите, живеят дивергентите – хора, които не са се вписали (напълно) в това разделение. Различните. Филмът разказва за тях – тези, които не се вписват в тесните граници на другите. За вътрешната борба в самите тях и външната с целия свят, който ги отхвърля. Защото са различни. Защото са повече от останалите. Само дивергентите се разбират един друг и знаят какво е да си различен. Останалите се опитват да ги заличат, за да не застрашават комфорта им.

Естествено, повратна точка във филма е голямата любов, която дава сила на двама да победят цяла армия. Но като цяло сценарият не е лигав, а по-скоро войнствен, акцентиращ върху търсенето на себе си и борбата (със себе си, със страховете си, с останалите; борбата за живот и за място в света).

Advertisements
 
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: