RSS

Помощ за приятел

09 Юли

Случвало ли ви се е приятел да Ви потърси за съвет? Или да помоли да го изслушате, защото му се е насъбрало? Аз често го причинявам на моите приятели. „Причинявам“, защото отговорът най-често е „Не знам какво да ти кажа“. И аз не знам какво искам да чуя – повече се надявам на достатъчно много думи, от които да си избера някоя, за която да се „захвана“ и да ми помогне.

Но знам какво не искам да чуя – обвинения, критика. Ще ви разкажа една популярна притча от интернет:

В едно Африканско племе, когато някой прави нещо вредно, членовете на племето завеждат човека до центъра на селото, където цялото племе идва и го заобикаля.В продължение на два дни, те казват на човека всички добри неща, които е направил.

Племето вярва, че всяко човешко същество идва в света, като добро.Всеки един от нас желае сигурност, любов, мир и щастие.

Но понякога в следването на тези неща, хората правят грешки.

Тези грешки, тяхното общество вижда, като вик за помощ.

Те се обединяват около него, за да го вдигнат и да го свържат отново с истинската му природа, да му напомнят кой е всъщност, докато той е бил времeно изключил: „Аз съм добър“

Според мен това е един от правилните подходи, когато някой се нуждае от помощ и подкрепа. Но защо е така?

1. Отрицание, отхвърляне

В стремежа си да помогнем на приятел, е възможно да се изкушим и да кривнем към пътя на доброжелателната критика. Но това (например изречение от вида „Ти си… объркан/ потиснат/ необщителен/ заядлив/ преуморен/ изнервен“ и пр) ще доведе само до „затваряне“ на събеседника. Когато бива обвинен – а критиката, независимо колко е доброжелателна, се приема за обвинение – човек инстинктивно отрича. Дори не се замисля дали е така или не. Вътрешно казва „Не, не съм“. Няма значение колко е интелигентен или чувствителен – това е инстинкт. И веднъж заеме ли отбранителна позиция, той няма да чуе нищо повече. Как да приеме съвет, като изходното твърдение „не е вярно“. Веднъж имах тежък разговор с мой ръководител, изключително модерен и интелигентен човек. Казах му, че никога не ме поздравява за добре свършената работа. Това беше краят на разговора – в следващите 15 мин. той само отричаше и търсеше други причини за това ми усещане.

Освен това, щом вашият приятел е стигнал до състояние, да поиска съвет и помощ, то най-вероятно той има сериозен проблем. В този момент има нужда от подкрепа, а не от още обвинения и критика. Не обвинявайте, говорете положително.

2. Критиката наранява

Имам един приятел, обичам да му споделям, когато ми е криво. А той редовно ми отговаря с „Ти си като Йори – все едно имаш забито кабарче в за*ника“. Познайте дали след това искам да говорим повече. Така че… проявете съпричастност.

3. Дистанциране

Според теорията на коучинга* и модерните управленски теории, изключително важно е човек да почувства мотивация, цел. Ако просто кажем на някого „Ти трябва да постъпиш по този начин (да започнеш да спортуваш, да се храниш здравословно, да се срещаш с хора, да правиш гимнастика)“, човекът няма да почувства съвета ни като своя цел. Той ще е дистанциран и немотивиран. Ако и да започне да следва съвета ни, ще „клинчи“ при всяка възможност и рано или късно ще се откаже. Важна е личната мотивация.

4. Вглъбяване в проблема

Когато ситуацията е напечена, е възможно да се допусне още една сериозна грешка – вглъбяване в проблема. Говоренето за един проблем и само за него води до затъването в порочен кръг – човек неволно се съсредоточава в проблема и така шансовете му да намери решение намаляват драстично. Вместо да изтъквате недостатъците и проблемите, позволете на човека срещу/ до вас да мечтае и да намира решения. Въпроси като „Какво би направил, ако нямаше ограничени“, „Представи си, че е минало време и проблемът е решен. Кажи ми, какво решение си измислил“ и подобни позволяват човек да се откъсне от проблема и да гледа решението, създават по-креативна и положителна среда.*

5. Обезкуражаване

Накрая, но не на последно място, критиката, обвиненията и вглъбяването в проблема водят до негативизъм и обезкуражаване. А те от своя страна – до още по-голямо задълбочаване на проблемите. Когато човек вижда проблеми, а не решения, изпада в носталгични и депресивни състояния, става агресивен, откъсва се от хората. Затова е изключително важно да вложите усилия и да повдигнете духа на приятеля. Говорете за весели неща, помогнете му да си намира удовлетворяващи занимания. В моменти на трудност всяка малка победа става много голяма (напр. добре сготвено ястие, измината туристическа пътека, спечелена игра..). Според теорията на енергията, отрицателната енергия привлича нещастие и тъга, а положителната – добри емоции и успехи. Помогнете за създаването на положителна енергия.

За да обобщя: Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море.(Екзюпери). Ако ваш приятел ви помоли за помощ, съвет изслушване, тогава дайте най-доброто от себе си. Припомнете му хубави моменти и успехи. Кажете му, че ще успее и ще го подкрепите в начинанието. Помогнете му да изгради положително отношение към решението на проблема. Кажете му кои негови положителни качества ще му помогнат да си реши проблема. Помогнете му да мечтае за повече. И само една последна забележка – не го лъжете и не му създавайте фалшиво надценяване – това е също толкова лоша услуга


*коучинг – модерна теория за управление и мотивиране на хората. Изповядва, че трябва да вярваме в доброто и възможностите на хората и чрез тази вяра да им помагаме сами да си решават проблемите. Коучът само помага с въпроси на човека сам да открие решение и не дава конкретни решения. 

Advertisements
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: