RSS

Размисли (без страсти)

09 Апр

Искам съвсем кратичко да ви кажа следните неща (за някои от тях опитах да напиша отделни теми – не се получи. А и няма смисъл)

1. Каквото и да правите, когато ѝ да го правите, с когото и да го правите – винаги задавайте въпроса „С каква цел го правя„, „Какво ще постигна по този начин“, „Каква е ползата/ резултатът от това действие“. Или още по-добре „Какъв проблем ще реша“. Ако не можете да отговорите на този въпрос, имам лоша новина – губите си времето. Ако започнете да задавате този въпрос и осмислете значението му, ще видите колко много хора живеят хаотичен, безцелен живот – повечето нито си задават този въпрос, нито са способни да отговорят на него.

2. Четете стари книги – ако четете моите текстове, значи спокойно можете да четете и стари книги. Говоря за литература на предните поколения в превод на български. Защо е потребно това ли? Защото може да настрои мозъка на други вълни, да даде другия понятие. 1) Езикът тогава е бил различен – например в любима книга нашето ежедневно „в брой“ е преведено „с налични“. Когато чета такава литература, неусетно сравнявам „плануваното“ с „постигнатото“. Не е кой знае какво, но е обогатяващо преживяване. 2) Защото „попиваш“ от ценностите, идеалите и езика на тези книги. А те, при всички положения, са по-добри – в тези книги се изповядват утвърдените патриархални ценности като уважение към ближния и особено по-възрастните, мислене, обич, взаимност, със „сър“, „господине“ и „госпожо“… Езикът е по-издържан от днешното „опошловяване“ и опростачване. А всичкото това промива мозъка, пречиства го и го облагородява.

3. Усмихвайте се – нека усмивката ви бъде наркотик за поне един човек. Така, от една страна, усмивката ви всеки път ще радва някого. От друга страна, това ще ви стимулира да се усмихвате повече, а когато не сте в настроение – самият „зависим“ ще ви подтикне да се усмихнете с някакви мили думи. Осигурявате си трайно внимание и стимул. От една усмивка ще се роди красива симбиоза на взаимно повдигане на настроението и топли чувства.

4. „Любовта“ облагородява – и затова вече писах веднъж. Да, „плащате“ с хладнокръвието на здравия си разум. Но често си струва – ще видите „розови отенъци“ на неща които иначе са сиви и скучни. Ще имате стимул да живеете, да се радвате и да се развивате. Здравият разум е способен да ви покаже пътят от т. А до т. Б. Но любовта (или по-простичко и неангажиращо казано – романтичното увлечение) ще ви даде „гориво“ да изминете този път (дори и да не го виждате)

5.  Там, където липсата ви не се забелязва, присъствието ви е излишно – ако никой не се обади да ви потърси, не си правете труда вие да се обаждате или да страдате. По-добре си тръгнете и гледайте напред

(последно обновена: 12.03.2015. Добавени точки: 5. „където липсата ви не се забелязва)

Advertisements
 
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: