RSS

Етикетът – лицеприятен и удобен

14 Май

Преди 4-5-6 години си купих дебела книга „Етикет за всеки ден“. Кафява корица, руски автор, около 400 страници (и малко отгоре). Плеснах с ръце „Ето, сега ще се науча за хората и ще знам как да се държа“. Нахвърлих се жадно на информация за подредбата на приборите, дължината на вратовръзката, ризата и сакото, подаването и приемането на ръка…. И до последна страница не разбрах как трябвало да се държа. Затворих задната корица с разочарование – поредният измамен авторитет.

Повечето неща не си ги спомням. Но научих едно – етикетът е създаден, за да служи на 2 (две) цели: да е лицеприятен и удобен. Останалото е суета. Дори да не сте прочели и един ред от писания етикет, пак можете да го спазите, като следвате тези два основни принципа: лицеприятен и удобен.

Искам да поясня с примери:

лицепритен: Етикетът казва „Дъвчете със затворена уста. Не говорете с храна в устата“. Защо да го направите? Виждали ли сте човек, който ожесточено дъвче маруля (да речем) и в същото време говори с широко отворена уста? Пожелавам ви да не виждате. Етикетът казва „Вратовръзката трябва да стига до средата на токата на колана“. Плюс/ минус няколко пръста не е драма. Но се загледайте във вратовръзки, които са до средата на корема на някой въз пълен господин.

удобен: Тук мога да изброявам до утре. Етикетът казва „Приборите се ползват отвън навътре. Най-отвън стоят салатените прибори, после са за основното“. Ако забравите, помислете – кой прибор е по-лесно да вземеш – външния или този, сврян между чинията и другите прибори?. Етикетът казва „Редно е да подадете ръка на дама, когато слиза от колата“. Господа, питайте приятелките си как се слиза от кола, когато си в мнооого тясна пола (или не дълга пола въобще).

И така нататък. Написах статията с една единствена цел – да кажа: дори и да не сте прочели един ред от писания етикет, това не е проблем. Стига да съблюдавате тези два принципа – удобен и лицеприятен, всичко е наред.

Advertisements
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: