RSS

(Псевдо)Алфа

03 Дек

Тази статия я пиша за всички силни мъже – моята слабост в живота.
Най-накрая достигна до жирафа и ясно прозрях, че има два типа мьже – алфа и псевдоалфа. Алфа са истинските водачи, сьщински мьже. Псевдоалфа са само маска, която успява да заблуди много хора. Не твьрдя, че по-долните редове са пьлна истина – дори не твърдя, че са истина въобще. Това са само мои наблюдения и оставям тази статия във вид на записка и нищо друго.

Псевдо Алфа
Най-съществената разлика между псевдо и алфа е невидима и това е начинът, по който се чувстват. Псевдо е неуверен, той иска да бъде повече, да бьде силен и истински мьж и най-вече – да бъде уважаван, ценен, да му се вьзхищават и да имат нужда от него. Псевдо има нуждата от оценката на хората. От другата страна, алфа знае кой е в действителност и няма нужда от никакво утвьрждаване. Т.е. няма нуждата от мнението и оценката на другите хора. Алфа познава собствените си сили и слабости, приема ги и ги цени.
Поради своята неувереност и постоянна нужда от утвърждаване, псевдо най-често е нервен и напрегнат, умислен, винаги „на лови по-скоро намусен.  Алфа е сигурен в себе си и способностите си и затова е спокоен и уверен, не се притеснява от хора или събития.
Псевдо често е прекалено вглъбен в себе си и собствената си неувереност, за да обърне внимание на хората около себе си. Нещо повече, истинският алфа се грижи и за настроението на хората около себе си. Той е жизнерадостен и весел, шегува се и се смее.
Тъй като псевдо питае неутолима нужда да утвърждава себе си, за него иедеята да признае, че е сбъркал, е недопустима – все пак това би навредило на репутацията му!!!  Алфа знае, че хората бъркат и това е нормално. Затова той може да признае слабостите и грешките си с високо вдигната глава и да продължи смело напред към нови грешки.
По същата причина псевдо се опитва да се огради единствено и само с най-харесваните и „готинимацки. Той на практика не се интересува какви са жените и дори не ги иска – важно е само да използва популярността им за собственото си утвърждаване.  А алфа успява да види и покаже красотата (вътрешна и външна) на всяка жена. Той не се интересува от мнението на другите за нея – изгражда си свое на база ценностите й. И след това ги използва, за да я накара да се чувства добре и с високо самочувствие.
 По темата утвърждаване мога да допълня, че псевдо го прави за сметка на другите – като се възползва от тях или катго непрекъснато погазва честта и качествата им, като доказва колко по-велик е. Стратегия – аз преди другите.  А алфа помага на другите. Знае, че личният успех е несладък и нетраен без наличието на колективен успех. Той използва качествата си, за да тегли всички напред и го прави чрез своите знания и опит. За своя собствена сметка и като остава в сянка.
Псевдо избягва да носи отговорност – той има далеч по-важната мисия да се грижи за репетуцията си. Взима решения и отговорност, когато трябва да го направи публично. Алфа е отговорен в своята същност, отговорността е част от живота и същността му.

Знам, че направих псевдо да изглежда като нещо дяволско и ужасно. И по моему той е точно такъв. Това, с което може да ви заблудя, е че изглежда разпознаваемне е. Както казах, основната разлика между псевдо и алфа е невидима – на пръв поглед и двамата са силни, отговорни и прекрасни мъже. Затова внимавайте – гледайте под повърхносттаистината е някъде там.

За довиждане ще ви разкажа за един (колективен) алфа и един (колективен) псевдо: спира токът в офиса. Единият се тупва по гърдите и заявява „Сега ще видя какво става“. Излиза, връща след 5 минути и псува леко и казва, че токът ще дойде след 1 час. След това се оплаква, че няма да успее да свърши всичката ужасно много работа, която има. Излиза и после ще го видите да си приказва с най-вървежните колежки в офиса (даже когато има ток).

През това време се появява шефът и обявява изнесена работна среща в близкото кафе. Колективьт се събира на партера, но кое по-точно е близкото кафе? Герой 2 объсжда с ръководството близките кафета. Междувременно пуска няколко шеги кьм близкостоящите колеги. После премисля всичко, предлага кафе и докато всички си говорят и се лутат в безпорядък, той се отправя натам, като не спира да си говори с колегите, да се шегува и непрекъснато да следи дали всички са налични.

Advertisements
 
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: