RSS

Мъжете „3Д“

18 Юни

Преди време попаднах на класификация на мъжете, която ми се стори доста забавна:

В наше время есть три вида мужиков: 3Д (дом, дерево, дети), 3Б (бабки, баня, бабы) и 3Т (тапки, танки, телевизор)

Когато за втори път намерих тази дефиниция (умишлено), изпаднах в тих, дълбок ужас – заради краткото разширение

В наше время есть три вида мужиков: 3Д (дом, дерево, дети), 3Б (бабки, баня, бабы) и 3Т (тапки, танки, телевизор)…. первый вид вымирает?

Ужасих се не от осъзнаването, че първият вид умрат. А от количеството хора, които смятат така.

Защото видът мъже ДДД не е умираш, наротив – той е зараждащ се вид. Да, и в първото, и в моето твърдение има един и същи факт – относителният дял на ДДД е сравнително малък в сравнение с другите два вида. Навярно е така. Но тези статистиески данни все още не трябва да се тълкуват като замиране. За да говорим за тренд, трябва да разгледаме въпроса в динамика и тогава да тълкуваме резултатите – независимо дали ще потвърдим или опровергаем някоя или и двете теории. Позволете ми да го направя:

Милиони години назад: дърво, пещера. Задължения на мъжа: да налоува храна и да защити дома и семейството си. Характерстики на успешния мъж: силен, бърз, сръчен. Задължения на жената: да поддържа пещерата, да опази децата живи и да ги възпита, да изхрани мъжа – като събира корени. Характеристика на успешшната жена: чиста, грижовна, готви вкусно, възпитава децата добре.

Десетки хиляди години назад: къща, земеделие, първобитно общество. Задължения на мъжа: да обработва земята, да се грижи за животните, да защити къщата (и обществото). Характеристика на успешния мъж: силен, издръжлив, в известен смисъл – предприемчив, сръчен. Задължения на жената: да поддържа къщата чиста, да опази децата живи и да ги възпитава, да готви, да помага в полската и селска работа, да осигури дрехи. Качества на успешната жена: чиста, грижовна, готви вкусно, възпитава децата добре, издръжлива на физически труд, сръчна.

Хиляди години назад: къща, земеделие, първобитно общество. Задълженията и характеристиките почти не се изменят, но мъжът вече трябва да търгува, да живее в обществото, да защитава земята И обществото. Жената трябва да общува, да поддържа социалнте контакти.

Стотици години назад: (по-скоро също хиляди години назад, но все пак в по-ново време) поява на касти и йерархия в обществото, разделение на труда. Задължения на мъжа: да обработва земята, да осигурява прехраната, да търгува, да представя себе си и семейството си в обществото и да се старае да издигне рода в йерархията, да общува, да изгражда успешни социални контакти, да спестява. Мъжът не помага в домакинството. Характеристика на успешния мъж: силен, издръжлив, разсъдлив и умен (хитър понякога), пестелив, държи се прилично и умее да общува. Задължения и характеристики на жената: без промяна, може би единствено се изисква още повече от това, което прави.

Обозримото минало и наши дни: преселение на хората в градовете (урбанизация), изместване на физическия от интелектуалния труд. Задължения на мъжа: да работи (в офис), да осигурява прехраната, да осигури дом, да общува и създава социални контакти, да помага в домакинството и при отглеждането на децата. Характеристика на успешния мъж: издръжлив, умен, находчив, общителен, пестелив, чувствителен и състрадателен, красив, поддържан, стилен…. Задължения на жената: физическият труд е заменен от интелектуален. Изискват се същите характеристики.

Какъв извод можем да направим, като разгледаме фактите в динамика? ДДД не са изчезващ вид, а зараждащ се. Качествата, които притежават, идват, за да отговорят на новите изисквания към мъжа: ако преди мъжът е седял в кръчмата и е обсъждал политиката, сега му е отредено място в дома, да се грижи за жената и да мие чинии. От мъжете се изискват нови качества, които до неотдавна не са му били необходими и не са били възтребовани. При това можем да отчетем, че качествата, които се изисква да развие мъжът, навлизат в ежедневието с нарастващи темпове.

Защо тогава изглеждат като изчезващ вид? Бих казала така – защото индустрята, за да продава, създава продаващи (идеализирани) образи. Образи на щастието и любовта. Те след това 1) биват обвързани с определени вещи и 2) създават усещане за липса. Което потребителите се опитват да запълнят точно с тези вещи. Един от тези образи е образът на мъжа – който се грижи за семейството, не пие, не пуши, не се заглежда по чужди жени, въобще – най-голямото му удоволствие е да се отдаде на семейството си и да не търси никакви други удоволствие. На фона на този образ, наличието на БББ и ТТТ  прави ДДД да изглеждат като изчезващ вид – та нали го има в рекламите, защо е толкова рядък наяве!

За какво написах тази статия? Всъщност за да не си забравя какво мисля. Но и да кажа следното – жените трябва да поддържаме мъжете в тяхното развитие, да им помагаме и да ги учим. Да ги напътстваме. Във всяко нещо има една граница „След като усилията ми не дават резултат, тогава няма смисъл да се старая“(1). Не е нужно на мъжа да се оказва излишен натиск за това какъв е и какъв не е – трябва да се поущрява и учи. И разбира. И това, че не е идеален, не го прави лош и изчезващ – прави го нормален.

(1)Я вам расскажу о мужчинах такое, чего вы никогда не слышали

Advertisements
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: