RSS

Какво мъжете не знаеха за жените

22 окт.
И мнозина все още не знаят

Жената и женският цикъл остават мистерия за много мъже. Понякога предизвикват страх, отвращение и стават повод за подигравки. А всъщност заслужават уважение и възхищение, доколкото всички чрез този механизъм сме се появили и още дълго време ще се появяваме. А механизмът е съвършен и удивителен!

Накратко за механизма

Яйчници, яйца (яйцеклетки), тръби, матка, влагалище. Всеки месец около средата на цикъла едно яйце се отделя от яйчника, минава през тръбите и ако не срещне сперматозоид, изтича с неголямо количество кръв.

А сега детайлите, които вкарват мъжете в шок и размисъл

1. Винаги сме влажни

За да се поддържа системата чиста и „смазана“, влагалището на жената непрекъснато секретира, винаги. Не, не го усещаме. Това е нещо като сълзите.

2. И там долу имаме микроорганизми

Част от нас са ред микроорганизми. Те способстват нормалното ни функциониране. Също както в стомаха на всеки човек живеят бактерии.

3. Които са чувствителни

Балансът на микроорганизмите в жената е фин. Може да се разтрои от ред неща – вода, сапуни (за там си имаме специални сапуни), мръсотия, препарати, настинка…. Когато някои от микроорганизмите се „разбушуват“, това вече е тип болестно състояние.

Така неприятните и често срещани гъбички са всъщност нарушен баланс на организъм, който винаги си е там.

4. Не всеки ден можем да забременеем

Забременяването се случва, когато сперматозоидът достигне яйцеклетката и проникне в нея. Но за тази цел яйцеклетката трябва да е на определено място и в определен стадии на зрялост. Това се нарича овулация и се случва най-често между 13 и 16 ден от цикъла. Т.е. в началото и в края на цикъла по правило не може да се забременее, а дните преди и след овулацията са рисковани (тъй като сперматозоидите живеят до 3-5 дни).

5. Но има и изключения

Механизмът на всяка жена е различен (както и на всеки мъж). И тези числа 28 (средна продължителност на цикъла), 13-16 (овулация) се отнасят за много жени – те са средностатистически данни. Но не абсолютни! Има жени с по-къси и по-дълги цикли, с по-ранна и с по-късна овулация. Има дори жени, които овулират по време на менструацията.

6. „Дойде ми“ означава „Не съм бременна“

Когато е станал фал и искаме да съобщим, че не сме бременни, жените понякога използваме този „евфимизъм“ – „дойде ми“. Той означава, че неоплодената яйцеклетка е започнала да напуска нашето тяло. Неоплодена – няма бебе.

Заб: има един феномен наречен „цветна бременност“, при който жената хем е бременна, хем изглежда като да има нормална менструация, но той е много рядко изключение.

 

Цикълът в общи линии е тотален хормонален шок за тялото ни. И нищо, че е всеки месец, всеки път е стрес за нас – физически и емоционален. И най-често не можем нищо да направим.

Симптомите по-долу са някои от най-срещаните при жените – не при всички жени и не всички симптоми. Просто най-разпространените. Жената е спецефичен механизъм. Не само че всяка се различава от всички останали, но тя ве изменя и сама спрямо себе си – от възрастта, от стреса, ако щете – от климата.

7. Боли ни

Менструацията, както вече писах, е напускането на яйцеклетката. Но тя не си отива сама, а изтича с най-вътрешния слой на матката. Т.е. губим и част от „здраво закрепена“ плът (в която по принцип трябва да расте бебето). И това е болезнено в общия случай.

За да изтече неосъщественото бебе, матката извършва много контракции, с които изхвърля целия „пакет“. Това предизвиква болки както в самата матка, така и в кръста – всички включени мускули. И не само.

Наши приятели в борбата с болката са хапчетата и топлината. Локалното затопляне в долната част на корема води до разширяване на кръвоносните съдове и отпускане.

Внимание: при различните жени болката варира – от неусетна, през силна (която някои лекуват с инжекции) до непоносима (може да доведе до припадък)

8. И гърдите също

Както казах, не само коремът ни боли. Най-често и гърдите. В тях чувстваме тежест, напрежение, чувствителност и болка. Предполагам, че същото нещо изпитват мъжете в тестисите си, когато се натрупа там твърде много сперма.

9. Гладни сме

Преди менструация се подуваме. Предполагам, че това „блокира“ механизма за усещане на ситост и така се винаги гладни. В един и същи момент се чувстваме преяли и все още гладни.

10. Нервни сме и емоционални

Нали ви казах, че целият този процес ни подлага на огромен стрес?! Цялата ни нервна система се изпъва – ставаме раздразнителни от нищо, зли и много емоционални. На нас също ни тежи – не искаме да сме такива. Но не можем да направим абсолютно нищо освен да чакаме да мине.

11. Спи ни се

Честно казано, нямам идея защо, но ни се спи много. Ситуацията е почти като с храната – няма значение колко спим, все не е достатъчно. Може би тялото се опитва така да тушира останалите неприятни усещания като ни приспи – упойка един вид.

12. Чувствителни сме

Физически и емоционално. Чувствителността на кожата ни се променя в различни места от тялото.

В емоционално отношение е още по-зле – раздразнителни сме и сме готови да се разплачем от нищо. Не, не сме тъжни, никой не ни е виновен, нито ни е обидил – просто си ревем, да „изпуснем пàрата“. Може да е заради това, че ни се е размазал лакът на ноктите, че ни е навалял дъждът или че сме си счупили нокът. Да, глупаво е. Просто няма какво да направим.

А какво можете вие – партньорите ни, да направите? Подкрепете ни – най-добре от безопасно разстояние (предложете ни храна или ни пригответе леглото – нали помните, гладни сме и ни се спи. А и така ще сме със запушена уста или въобще извън играта за известно време. Може и топла вана с етерични масла и много балончета). Но ако почнем да истерим още повече (силно вероятно), по-добре намерете тактичен начин да напуснете бойното поле.

13. Пъпчасваме

Като тинейджърки. Хормоналният дисбаланс ни подарява малки и големи гнусни гноящи пъпки по тялото и лицето. И е грозно, и боли. И може да ни накара да се чувстваме грозни и да се разплачем. :)

14. Превръзки, тампони и защо имаме 1000 различни неща

Защото и менструацията е различна – някои дни е по-силна, други – по-слаба, вечерната „смяна“ трябва да издържи цяла нощ и всички завъртания. Превръзки или тампони е по-скоро лично предпочитание.

15. Тампоните не са табу за девствените девойки

В девствената ципа има един или няколко отвора – предназначени най-вече да изтича менструалната кръв от там. Но тъй като тя освен това е и много еластична, отворите могат да се използват и за слагане на тампони без това да я увреди (в повечето случай).

16. Всъщност можем да ходим на море и в тези дни

Но не е много комфортно. В общия случай тампоните ни позволяват да се къпем. До известна степен обаче това ни излага на по-голям риск от заболявания. А освен това трябва редовно да посещаваме тоалетната. И ни боли. Като цяло може, ама предпочитаме да не.

17. Полът зависи от сперматозоидът

Малко генетика-сексология. Всяка яйцеклетка в жената е носител на половината „човешки код“ (ДНК хромозоми). Другата половина се намира в сперматозоида. При оплождане двете половини се сливат и „закодират“ новото създание.

Полът на човекът може да бъде женски – с две Х хромозоми: ХХ, или мъжки – ХУ. Яйцеклетката винаги носи в себе си Х код. Какво бебе ще се получи, зависи от това дали сперматозоидът ще донесе Х или У.

18. Хапчетата ни увреждат

На пазара за контрацептиви има ред хормонални продукти – регулярна (която се пие по схема)  и спешна (в Опа! Ситуациите) контрацепция. И в двата случая става дума за хормонална намеса. Тъй като хормоналният апарат е много фин, тези хапчета могат да му донесат много вреди. Редно е да се ползват умерено, най-добре след консултация с доктор (спешната контрацепция трябва да се приема максимално бързо – до 48 часа) и по негово предписание (за регулярната). Дали да си причини това, е лично и индивидуално решение на всяка жена.

 

Заб: думата „цикъл“ се използва повседневно както за активното кръвотечение (менструацията), така и за цели период от първия ден (началото на менструацията) до последния ден (деня преди началото на следващата). В тази статия се постарах да ги разгранича за яснота. В повседневния живот ще трябва да схващате по контекста

Реклами
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

 
%d блогъра харесват това: