RSS

Къде е доброто?

23 Окт

Отговор номер 1: Не в България;

Обещах да ви разкажа къде е доброто. Истината е, че го има, но не живее по нашите ширини и по-точно в нашите български души. Още по-точно в българското общество – то не съществува. Българинът е върл индивидуалист и може да изпитва удоволствие като прави добро, но по-голямо удоволствие изпитва да не е прецекан и да е на кяр.

Отговор номер 2: Непоисканото добро е зло

Преди да ви обясня смисъла на този отговор, трябва да ви разкажа за съдбата.

Съдба наричам даровете на живота – уроци, които всеки трябва да научи. Всеки човек във всеки един момент има набор от неща, които трябва да научи в живота. Неща, които да подобри в себе си и да се възползва от тях в бъдеще. Тези уроци най-често и най-лесно се учат в ситуациите, в които попада човек. Всяко нещо, което научи, може (и ще) му бъде полезно в бъдеще.

Тази теория работи винаги – и да не вярва човек, сблъсква се с нови ситуации и се учи. Ако да вярва, сам започва да мисли и се чуди какво може да научи от ситуацията. Не изисква вяра в никое божество и няма против да си вярвате в боговете.

Значи във всяка ситуация, в която попада човек, има урок за учене.

Защо НЕ трябва да помагаме на хората (освен ако не ни помолят)? Защото може да им отнемем урока. Вярвам, че за това древните са смятали за своя отговорност спасения човек – защото, спасявайки го, той не е научил своя урок. Липсва му умение. И спасителят чрез своето присъствие трябва да компенсира тази липса.

Например: виждаме човек, който се оглежда. Прилича на изгубен. Може да идем да му предложим своята помощ. Но в тази ситуация неговият урок може да е „да се научи да пита за помощ“. Предлагайки му помощ, му отнемаме урока.

Не казвам твърдо „Не помагайте“ – напротив, помагайте! Особено когато ви помолят. А в другото време – с мярка и разум.

Отговор номер 3: На сила хубост не става

Ако искате да направите добро на някого, не е ли готов той за това, няма да успеете.

Пример: да вземем почти същата ситуация – ако човек не знае, че се е изгубил, няма как да му кажете накъде е правият път.

Друг пример: Пушач. Колкото и да му криете цигарите, да ги късате, унищожавате – няма да го накарате да спре да пуши (доброто). Просто защото не иска. Само ще го злите и ядосвате. Реши ли да спре обаче, окажете му пълната си подкрепа

С тези три аргумента мога да кажа, че „доброто“, за което толкова апелирах и което търсех, всъщност от ден предишен считам за зло.

Помагайте тогава и само тогава, когато ви помолят

Advertisements
 
Вашият коментар

Posted by на 23 октомври , 2016 in За вас и другите

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: