RSS

Книгите за самоусъвършенстване

28 Апр

В тази тема няма да говоря за това кои добри и кои – лоши. Всяка книга е това, което НИЕ си взимаме от нея, а не това, което тя ни дава  – тя всъщност нищо не може да ни даде.

В зависимост от израстването си и етапа в живота си, те могат да бъдат четени по различен начин и да носят различна стойност. Текстът по-долу е за да опише точно това. Какво можете да си вземете от тази тема? Отговор на въпроса „Струва ли си да ги чета и какво ще ми дадат/ с каква цел?“

Не знам, че имам търсене

Този етап обикновено е в ранна човешка възраст, когато човек още не знае, че има търсене, и не е решил да се усъвършенства. Тогава книгите могат да бъдат прочетени като „Я да видим какво има там“. Четенето им е повече като художествена литература и стойността, която носят не е висока – информираност, че този звер съществува и горе-долу какво пише вътре.

Търся, ама не знам какво

Етапът, на който имаме усещането, че нещо не ни достига и искаме да го намерим, но не знаем какво е. На този етап книгите са като учебници – „облъчват“ ни с информация. Практическата ѝ полезност не се усеща, но се натрупва критическо количество информация. Тя после се използва за формулиране на търсенето.

Имам някаква идея какво търся, но не знам как да го постигна

В този случай книгите са източник на идеи. Могат да бъдат прочетени като „вземи и направи“. Т.е. четенето им носи някакви практически идеи, които директно могат да се пробват на практика и да се оценят. На този етап са като „домашна работа“ – още за нищо не стават в реалния живот, но ни подготвят на практика за него. Отличен старт.

В края на този етап четенето на такива книги може да се окаже крайно досадно и да изглежда (и да е) безполезно. Защото вече сте прочели дузини, имате доста прилична идея какво търсите, но не го намирате в книгите. Поради липсата на конкретен и точно формулиран въпрос, четенето им става релевантно – повече „обща“ информация не можете да поберете, а конкретна не намирате.

Търся и знам точно какво

Етап на висше човешко развитие. Вече всяка прочетена книга може да има (или да няма) висша стойност, защото тя дава парче, на което се знае точно къде му е мястото. Това е моментът, в който отново си струва да преглеждате такива книги, тъй като е елементарно да отсеете зърното от плявата. И четенето би трябвало да е по-бързо.

Как да подберете какво да четете:

  • на първи етап няма значение – те са художествени романи за убиване на времето;
  • на втория етап е важното да са повече – дори лошите дават „гледна точка“, която после може да бъде използвана;
  • за третия етап нищо не мога да кажа – четете това, което ви носи удоволствие;
  • на четвъртия етап вече сами си подбирате и знаете какво да изберете
Advertisements
 
 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: